Tijdens een spectaculaire awardsshow in het Beatrix Theater in Utrecht zijn op 30 oktober de winnaars bekend gemaakt van de Computable Awards 2018. De grote winnaar is Microsoft, dat in drie categorieën (mee) wist te winnen. De naam van KPN prijkt twee keer op het winnaarslijstje. De avond werd gepresenteerd door Ben van der Burg, oud-schaatser, commentator bij BNR Radio en bekende in het digitale werkveld. Ook was er een videofelicitatie van staatssecretaris Raymond Knops van BZB in het kader van het vijftigjarig jubileum van Computable.

Ook dit jaar werkt Computable weer met een algemene jury die meekeek in alle Awards-categorieën. In dit team zaten dit jaar Jeroen Aris, Fred Bons, Bart van der Mark, Reza Sarshar en Marjolein Schuurhuis. Onder de uiteindelijke winnaars wist Microsoft de categorie SaaS-leverancier van het Jaar naar zich toe te trekken. Het bedrijf won ook in de categorieën ICT-project van het Jaar in het Onderwijs en Partnerproject van het Jaar. In de eerste projectcategorie deed het dit met het Vechtdal College, dat de Hololens inzet in zijn lessen. Bij Partnerproject van het Jaar deelde het de winst met SLTN Inter Access, HPE en Sophos, nadat ze gezamenlijk een flexibele werkplek bij AEB hebben gerealiseerd.

Nieuwe categorieën
KPN won dus in twee categorieën. Het bedrijf streek de eer op als Service-integrator van het jaar, vorig jaar was dit nog de categorie ICT-dienstverlener van het Jaar, en ook won het met het project ‘Hartfilmpje maken met de smartphone’ in de categorie Digitale Transformatie van het Jaar samen met Personal MedSystems en Vital10. Door het herdefiniëren van de dienstverlenerscategorie is er ook dit jaar voor het eerste de categorie Serviceverlener van het Jaar. Hierin draait het om leveranciers die diensten bieden op hun eigen producten en technologieën. IBM won deze prijs als eerste.

Ook een nieuwe categorie is die van IaaS-/PaaS-leverancier van het Jaar, die samen met de SaaS-leverancier van het Jaar is ontstaan uit de categorie Cloud-aanbieder van het Jaar. Vorig jaar won Amazon Web Services in deze laatste categorie, dit jaar is Amazon ook de winnaar in de IaaS-/PaaS-categorie. Overigens kwamen we onder de winnaars ook nog twee ‘oude bekenden’ tegen, die vorig jaar bewust niet met de Computable Awards hebben meegedaan. iSense ICT Professionals ging met de winst aan de haal in de categorie Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar, net als dat Fox-IT ‘traditiegetrouw’ won in de categorie Securityleverancier van het Jaar.

Zwaar inhoudelijk jurytraject
In de leverancierscategorieën van de Computable Awards 2018 waren er meer winnaars. In de categorie Hardware- & Infrastructuurleverancier van het Jaar was die verrassend, want Atos ging met deze prijs aan de haal dankzij het supercomputing-portfolio van het overgenomen Bull. Softwareleverancier van het Jaar werd Mendix, de titel Digital- & E-commerceleverancier van het Jaar ging naar SAP en Leverancier van het Jaar voor het MKB is Exact geworden. Opleider van het Jaar tot slot ging naar de combinatie van Vijfhart IT-Opleidingen en EC-Council.

Ook dit jaar is er weer een zwaar inhoudelijk jurytraject doorlopen in de vijf projectcategorieën van de Computable Awards. De top tien per categorie werd uitgenodigd om hun project te komen presenteren aan een vakjury, waarna de top vijf werd genomineerd. Op 30 oktober 2018 zijn vervolgens in deze projectcategorieën de vijf winnaars bekendgemaakt. Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis won samen met Ultimaker in de categorie ICT-project van het Jaar in de Zorg, de Litigation Valuator van Van Benthem & Keulen en Brandwave overwon als ICT-project van het Jaar in het MKB, het Digital Airport Program van Schiphol was het beste als ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf en Het Kindpakket van de gemeente Zuidhorn won als ICT-project van het Jaar bij de Overheid. Eerder meldden we al dat het project 3D-lessen met Hololens van het Vechtdal College en Microsoft won als ICT-project van het Jaar in het Onderwijs.
Winnaars Computable Awards 2018

Atos (Bull) Hardware- & Infrastructuurleverancier van het Jaar
Mendix Softwareleverancier van het Jaar
Fox-IT Securityleverancier van het Jaar
SAP Digital- & E-commerceleverancier van het Jaar
Exact Leverancier van het Jaar voor het MKB:
Amazon IaaS-/PaaS-leverancier van het Jaar:
Microsoft SaaS-leverancier van het JaaService-integrator van het Jaar: KPN
IBM Serviceleverancier van het Jaar
iSense ICT Professionals Detachering- & Recruitmentspecialist van het Jaar:
Opleider van het Jaar: Vijfhart IT-Opleidingen en EC-Council
Gerhard van der Bijl (CDO/CIO Royal FloraHolland) CxO van het Jaar
Winq Nederlandse Startup van het Jaar
3D-printen in de zorg (Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Lions Heart Medical Centre en Ultimaker) ICT-project van het Jaar in de Zorg
Litigation Valuator (Van Benthem & Keulen en Brandwave) ICT-project van het Jaar in het MKB
3D-lessen met Hololens (Vechtdal College en Microsoft) ICT-project van het Jaar in het Onderwijs
Digital Airport Program (Schiphol) ICT-project van het Jaar in het Grootbedrijf
Het Kindpakket (Gemeente Zuidhorn) ICT-project van het Jaar bij de Overheid:
3D Online Truck Configurator (DAF Trucks) Digitale Innovatie van het Jaar:
Hartfilmpje maken met de smartphone (KPN, Personal MedSystems en Vital10) Digitale Transformatie van het Jaar
Flexibele werkplek (AEB, SLTN Inter Access, HPE, Microsoft en Sophos) Partnerproject van het Jaar

Bron: Computable