In deze Innovation circle zoomen we in op de recente ontwikkelingen rondom big data, data analyse en data visualisatie. Eric van Tol (founder Andarr en aankomend lector Big Data) en Thomas Boeschoten (co-founder Utrecht Data School) delen hun visie en recente ervaringen.

Over Big Data
Veel nieuwe ideeën en tools op gebied van Big Data komen voort uit online bedrijven zoals Google, Yahoo, Amazon en Facebook. Die weer op zich allerlei start-ups hebben voortgebracht. Ook traditionele ICT spelers kunnen niet achter blijven zoals IBM met Watson, HP met de recente overname van Autonomy en Vertica en SAP met de ontwikkeling van HANA. Door goedkope hardware, cloud oplossingen en open source software is Big Data analyse ook voor kleinere bedrijven bereikbaar. Vandaag de dag is data management en analytics een industrie van USD 100 miljard, die met 10% per jaar groeit.

Wat gaat Big Data betekenen voor Andarr?
"Andarr is partner voor waardevaste ICT transities. Wij helpen onze klanten om blijvend te anticiperen op veranderingen en om de waardevastheid van ICT investeringen te realiseren. De hyper agile dynamiek van Big Data trajecten gaat gevolgen hebben voor onze dienstverlening. Hoe gaat dat eruit zien?", aldus Eric van Tol (founder Andarr).

Big Data en de Universiteit Utrecht

Big Data brengt ook nieuwe vragen met zich mee, over de tools die we gebruiken, de manieren van visualiseren en de veronderstellingen die we hebbben over de waarde van Big Data. De Utrecht Data School verwerkt deze vragen in het onderwijs en onderzoek van de Universiteit Utrecht door bedrijven uit te nodigen onderzoeksopdrachten bij studenten neer te leggen. Die studenten kunnen met een frisse en kritische blik onderzoek doen naar de data, iets waar bedrijven doorgaans geen tijd voor hebben.

De Innovation circle vindt plaats bij Conclusion in Utrecht en is toegankelijk voor participanten van Skillcity.

Contactpersoon is Ben Alfrink.

conclusion