Blockchain. Nog geen drie jaar geleden hadden alleen IT-fanaten het erover. Inmiddels is er al bijna $1 miljard gestoken in blockchain-startups en internationale partnerships. Ondanks al die belangstelling en inspanningen weet niemand nog waar dit naar toe gaat. Van een ‘killer app’ of belangrijke bedrijfspropositie is nog geen sprake. Maar zeker is wel dat het de maatschappij en het bedrijfsleven gaat veranderen.

Bedrijven – en banken zeker – wachten doorgaans tot een technologie een bepaalde mate van volwassenheid heeft bereikt voordat er geld en tijd wordt gestoken in een mogelijke business case of applicatie. Waarom trekt ABN Amro hier dan zo hard aan? Blockchain is tenslotte nog maar amper aan het puberen. Dat komt omdat de Bank denkt dat een volwassen blockchain een enorm effect kan hebben. Met het oog op de snelle ontwikkelingen en de mogelijke oplossingen die met blockchain kunnen worden gerealiseerd, stappen financiële instellingen op dit moment in. Om vanaf het begin te kunnen begrijpen en bijdragen aan het volwassen worden van de technologie.

De zoektocht naar kansen binnen blockchain doet ABN Amro niet alleen. Zij gaat in zee met grote tech-bedrijven als IBM, met universiteiten als TU Delft, maar ook met jonge blockchain-spelers. Zo zijn er partnerships aangegaan met Digital Asset Holdings en is ABN Amro lid van R3 en  Linux Hyperledger om te werken aan de gezamenlijke ontwikkeling van de technologie.

Blockchain kan de financiële wereld behoorlijk op z’n kop zetten, zo veel is duidelijk. Maar niet alleen het bankwezen moet z’n perspectief veranderen. Blockchain heeft gevolgen voor elk type onafhankelijke ‘derde’ oftewel tussenpersoon. Denk bijvoorbeeld aan verzekeraars, makelaars en notarissen. Bovendien geldt het voor allerlei soorten transacties: valuta en handel, vastgoed en overeenkomsten, identiteitsbeheer en eigendomsbewijzen, loyaliteitsprogramma’s en verkiezingen. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Over Marjan van der Plas

Marjan van der Plas is innovatiemanager bij het Innovation Centre van ABN Amro. Dit centrum fungeert als ‘bedrijfsgarage’, een plek waar de bank experimenteert met innovatieve bedrijfsmodellen die relevant zijn voor de maatschappij. Marjan is een van de leiders van de Blockchain Community van ABN Amro.

Doelgroep en aanmelden

Participanten en vrienden kunnen zich aanmelden bij Ben Alfrink.

Locatie en ontvangst

Villa Amalia, Stationsplein 62, Baarn. Villa Amalia ligt recht tegenover het station van Baarn. In de directe omgeving zijn voldoende (gratis) parkeerplaatsen.

Je bent welkom vanaf 15.30 uur. Om 16.00 uur trappen we de bijeenkomst af en vanaf 17.30 uur staat er een borrel met fingerfood voor je klaar.