Tachtig studenten uit verschillende studierichtingen zijn maandag 20 augustus 2018 tijdens NCS3 2018 gestart met een stoomcursus cybersecurity. Deze zomerschool, die voor de derde keer wordt georganiseerd, moet bijdragen aan het oplossen van het tekort aan cybersecurity-professionals. Er is ook een wedstrijd aan verbonden waarbij de winnaars advies uitbrengen aan de Cyber Security Raad.

Tijdens de zomercursus worden de studenten meegenomen in de trends en ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity, waarbij zowel technische als niet-technische aspecten aan bod komen.

De studenten gaan in op digitale beveiliging, kritieke infrastructuren, cyberdreigingen, privacy en innovaties rondom datatechnologie en cybersecurity. De cursus wordt in het Engels gegeven. Studenten hebben vooraf een motivatiebrief en cv moeten sturen. Daaruit zijn tachtig deelnemers geselecteerd.

In de NCS3 werken overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen om kennis over te dragen naar werknemers van de toekomst. Het lesprogramma wordt onder meer verzorgd door Siemens, AIVD, TU Delft en IBM. Studenten adviseren Cyber Security Raad Studenten worden begeleid door een mentor uit de securitybranche en er is een netwerkdiner met bedrijven ingepland. Het diner wordt gehost door KPN.

De week wordt afgesloten met een Cyber Security Challenge waarbij de studenten in groepen een advies mogen opstellen voor de Cyber Security Raad. Dat is het nationaal en onafhankelijk adviesorgaan van het kabinet rondom cyberveiligheid. Een jury beoordeelt de adviezen. De winnende groep mag het advies persoonlijk overbrengen aan de CSR.

Bron: Computable