Terug

One day … i’ll invest for my children’s future

Dit was de belofte van Nina Brink bij de beursgang van World Online nu 10 jaar geleden. Dat was op 17 maart 2000 en kan als keerpunt van de internethype worden beschouwd. De beurskoers van World Online kwam de volgende handelsdag al in een glijvlucht. En de aandelenbeurzen later in dat jaar. Alleen Nina en haar management, alsmede vroege investeerders als Reggeborgh (lees: Dik Wessels), Telfort en de NS hebben er plezier aan beleefd. Aandeelhouders, medewerkers en andere stakeholders bleven met een kater achter.

Waarom dit weer oprakelen? Enerzijds vanwege de recente publicatie van het boek NINA van Eric Smit. 400 zeer lezenswaardige pagina’s over de handel en wandel van Nina. Vanaf haar start met de handel in componenten in de vroege zeventiger jaren van de vorige eeuw. Je leert hoe er in de tachtiger en negentiger jaren zaken werden gedaan in een belangrijk deel van de Nederlandse IT-markt. Bedrijven als Akam, A-Line, Newtron en World Online passeren de revue.

Anderzijds hebben we na de internet bubble al weer een volgende crisis achter de kiezen en zie je dat business modellen opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het bericht dat Rabobank de stekker uit haar zakelijke internetbank Bizner trekt is hier een voorbeeld van.

Het is dus nog niet klaar en in 2010 gaat de industrie op zoek naar een nieuw evenwicht. Gelukkig zonder Nina en veel van haar opportunisten uit die tijd. De kinderen wachten nog wel, Nina.

Bronbericht: Rabobank stopt met de internetbank Bizner, de internetbank voor kleinere ondernemers van de bank. Bestaande klanten vinden nog onderdak tot 2011, maar moeten daarna hun zaken ergens anders hebben ondergebracht. Lees: Rabobank trekt stekker uit Bizner

Bron: Emerce, 15 maart 2010