In de tweede helft van juli was ik op vakantie in Italie en heb ik geen moeite gedaan om het Nederlandse ICT-nieuws te volgen. Bij terugkeer viel mij het grote aantal berichten over overnames en fusies op.
Zo bereikte Getronics voor EUR 255 miljoen een principeakkoord met Capgemini over de overname van het onderdeel Business Application Services. Er zijn hier 2.300 medewerkers mee gemoeid en Capgemini kan straks circa EUR 300 miljoen omzet toevoegen. Hiermee kan zij de koppositie in de Nederlandse markt claimen.
Veel bescheidener is de MBI van BP Solutions uit Driebergen. Bert de Groot was in het verleden directeur van Digital en wil klaarblijkelijk in de eindfase van zijn loopbaan de smaak van het ondernemerschap proeven. BP Solutions heeft 25 medewerkers. De omzet over 2007 bedroeg EUR 20 miljoen.
Ook Detron had de smaak te pakken en kon drie overnames melden: Kender Thijssen, Squire en (via dochteronderneming Esprit Telecom) XB behoren inmiddels tot de stal van Detron, dat in totaal uit 14 dochterondernemingen bestaat. Detron noemt zichzelf investeringsmaatschappij en richt zich op de convergentie van de telecom en IT-markten. Je zou kunnen zeggen, met een vergelijkbare strategie als KPN, alleen kleiner van formaat.
Unit 4 Agresso deed een kleine overname in Belgie: het dertien man sterke C-Logic uit Brugge.
En tot slot kondigden Antares en Match4 hun fusie aan. Beiden zijn nu onderdeel van wat is gaan heten de Antares Match4 Groep.
Volgens Henk Broeders van Capgemini is de consolidatie in het bovenste deel van de ICT-markt nu wel voltooid. Zelf denk ik dat dit niet het geval is en dat er nog steeds nieuwe overnames van bedrijven met 100 – 1000 medewerkers zullen volgen.

Bronbericht: Diverse