Terug

Big 8 IT-services neemt afstand van peleton

Er heeft zich een kopgroep van IT-dienstverleners gevormd in Nederland. Deze ‘Big 8’ bestaat uit Getronics PinkRoccade, Atos Origin, IBM, Capgemini, LogicaCMG, Ordina, Centric en Accenture. Ik kijk dan naar de (diensten)omzet die in Nederland gemaakt wordt. De omzetten variëren van iets boven de 300 miljoen euro voor Accenture tot ruim 1 miljard euro voor Getronics PinkRoccade en Atos Origin. Nog niet alle bedrijven zijn met hun resultaten over 2005 naar buiten gekomen, maar Accenture is waarschijnlijk de sterkste groeier, gevolgd door Ordina (+16%). Beide bedrijven zetten al enkele jaren in op BPO als strategie. Ook Capgemini (+11%) en LogicaCMG (+11%) toonden een double digit growth.

De Big 8 heeft al met al marktaandeel gewonnen en neemt dus afstand van het peleton met ondermeer Sogeti, HP, Fujitsu Services, CSC, EDS, BT, T-Systems en Inter Access. Op Inter Access na zijn al deze partijen overigens onderdeel van een internationaal concern, waarmee de waarschijnlijkheid op verdere concentraties tussen deze partijen relatief klein is.

Na deze 8 volgers komen aanzienlijk kleinere partijen met omzetten die de 50 miljoen euro veelal niet te boven gaan. Over het zelfstandig voortbestaan van deze bedrijven moet op de langere termijn worden gevreesd.